חשיבה חיובית, הטרנד החדש

לא פעם שמענו את המשפט הזה "נפש בריאה בגוף בריא", כלומר ברגע שאנחנו דואגים לנפש אנחנו דואגים לגוף ולכן, אנחנו מבינים שאושר הוא מפתח להצלחה, שאהבה עצמית היא הדרך לביטחון ותנועה ואמונה תוביל לעשייה, אבל לפעמים זה קשה… קשה לחשוב חיובי כל הזמן, לאהוב, להאמין ובעצם לעבוד בשביל עצמנו. קשה להיות מאושרים וקל יותר לשקוע אל מחשבות שליליות שלא דורשות יותר מדי.
חשיבה חיובית היא הטרנד הנוצץ של התקופה, כי אין מה לעשות העולם קצת השתגע וחשוב שנשמור על מה ששלנו באופן קנאי יש לומר, בטח אם יש לנו אחריות נוספת על בני הזוג שלצדינו, ילדים, הורים ועבודה או עסק עצמאי.
אז בכל זאת, איך עושים את זה בתוך הכאוס שנוצר סביבנו?, שאין לחלקנו למה לקום מהמיטה, לאן לקחת את הילדים, או איך להמשיך ולפרנס בכבוד. כל המסגרות של חיינו מתפוררות להן ואנחנו, כולנו נמצאים בצומת דרכים קריטית, דרך אחת תוביל אותנו לקבלה והכלה של המציאות החדשה והאחרת לתהום של עצבות ודכאון.
חשיבה חיובית – mindfulness, היא כלי חשוב ומרכזי, כזה שקיים מסתבר כבר מעל ל- 2500 שנה לפי הבודהיזם ועם הזמן הונח על "שולחן הניתוחים" של העולם המודרני וזוקק לתוכניות מוכחות המסייעות לירידה משמעותית בלחץ, דיכאון וחרדה אשר משפיעות באופן ישיר על הבריאות שלנו.
באחד המאמרים שקראתי בנושא ( אל תדאגו כל הלינקים למטה) נאמר ( בתרגום חופשי) שאנחנו לרוב נמצאים במצב של " פיילוט אוטומטי", כלומר מתקיימים ממחשבות על מה שהיה בעבר ומה שיהיה בעתיד במקום להיות נוכחים ברגע ולחוות את "העכשיו", להיות מודעים אליו, אל הגוף ואל מה שקורה לנו ממש ברגעים אלו. ואז נוצר פער בין הגוף לנפש, אנחנו לא מספיקים לפרוק את הקיים וכבר מעמיסים עוד דאגות ומחשבות שהופכות לחרדות ופחדים ומשם הדרך לתהום ההוא שדיברתי עליו ממש ממש קצרה.
מה עושים? ואיך משתמשים בכלי החשוב הזה ומונעים המון כאב?
קודם כל מנסים להישאר ברגע, נוצרה סיטואציה מסוימת- הרמתם את הקול על הילד שלכם/ רבתם עם בן/בת הזוג/ פתחתם את האפליקציה של הבנק וחשכו עינכם… תתנו למה שקרה באותו הרגע לחלחל בכם ואל תדחקו את המחשבות לפינה. תנסו למצוא את עצמכם מסתכלים על עצמכם מבחוץ, אתם גם ככה עושים את זה פיזית מול המראה כמה פעמים ביום, עכשיו תנסו לעשות זאת מול הנפש ותגלו שהחקר הקטן של הסיטואציה והיכולת ההישרדותית של חשיבה חיובית תעניק לכם דרכי מילוט והקלה.
מדובר בשרשרת אירועים קלאסית, דבר גורר דבר וצריך ללמוד לנהל את המשבר באופן מודע. המריבה עם בן הזוג הייתה כתוצאה של לחץ- שנבע מזה שפתחתם את אפליקציה של הבנק- שגילתה לכם שאתם לא במצב לרכוש בגדים לחורף הקרוב לילד שלכם- שבדיוק צעק שמשעמם לו וביקש את הטלפון שלכם לשחק- ואתם בדיוק מדפדפים בו, כי בא לכם לשקוע לתוך ה"כלום" שבאינסטגרם ( נשמע קצת דרמטי אבל בואו נודה בזה שמזמן המדיה החברתית כבר לא מספקת את הצרכים שלנו) ולברוח מהמציאות.
תפרקו את השרשרת הזו ותבחנו איפה אולי יכולתם לשנות את התגובה, להתפייס, להתחבק ולנשום עמוק עמוק. לחלק ממה שנכתב אין פתרון קסם, בכלל, אין קסמים ואין דרך קלה, אבל יש בחירה ברורה לנסות לעשות משהו אחר. כל דבר שהוא לא מה שאתם רגילים לעשות בסיטואציה הזו. תאתגרו את מי שהפכתם להיות ותגלו עוד ועוד על עצמכם. הכי מעניין זה התגלית המרעישה שתגלו שאפשר אחרת, שאם רק תרצו למצוא פתרון לחלק מהבעיות שלכם זה אפשרי, זה בידיים שלכם וזה משמעותית יפחית את הלחץ והחרדה.
זוגיות יציבה ומכילה היא סופר חשובה וכזו שיכולה לשנות את כל היום שלכם ולהפוך אותו לקל, נעים ומהנה יותר. משחקים משותפים עם הילדים זה משחרר וממלא, יש מתחת לבית אין סוף מתנות שהעולם העניק לנו כדי להנות עם הקטנים. ידעתם שעד גיל 6 זה הזמן הקריטי ביותר להעצים את הילד שלכם?, להעניק לו כלים כמו חשיבה חיובית וללמד אותו להתמודד טוב יותר עם משברים (ישנו מאמר מעניין מאוד בנושא בתחתית הדף) . המינוס בבנק הוא לפעמים הפלוס החדש לחיים בריאים, צמצום הוצאות הנובעות מגחמות רגשיות, ישנם מחקרים וסרטים מעניינים בנושא צמצום ה"חומר" בחיינו ורבים מהם מדברים על כך ששפע מייצר חרדה ולחץ, ואגרנות היא דבר איום, תראו כאן הזדמנות לרוקן לסדר ולמיין, לגלות שאפשר לחיות גם עם מעט ולהרגיש בשפע.
בקיצור חברים, בואו ננסה לשנות את התפיסה ואת ההרגלים שלנו, זה הזמן לתת לכאן ועכשיו הזדמנות להתקיים, למחשבות על העבר או העתיד לקחת אתכם חזרה אל עצמכם שנמצא ממש כאן ועכשיו.
לכו על זה .
מקורות מעניינים ששווה לכם :
מאמרים וכתבות:
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5047061,00.html: מחשבות שליליות מקצרות חיים
by Helen O’Neill – An introduction to mindfulness for young people
The Tyranny of Relentless Positivity- BY MINDFUL STAFF
How Mindfulness Works to Break Bad Habits- BY JUDSON BREWER
נטפליקס:
the social dilemma
minimalism